Още Дейности

Консултация и наблюдение

Белодробна лига Варна консултира и наблюдава пациенти с респираторни заболявания въз основа на лекарско предписание. Специалист (лекар, медицинска сестра) от Белодробна лига Варна обяснява необходимото лечение и използването на терапевтичното устройство, подпомагащо дишането. Специалистът периодично проверява успеха на лечението и устройствата.

ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, е сериозно белодробно заболяване. 14% от населението в България са засегнати от ХОББ; болестта е една от най-честите причини за смъртност в света. В допълнение към спирането на тютюнопушенето, медикаментозното лечение и дихателната рехабилитация, кислородната терапия подобрява преживяемостта и качеството на живот на пациентите с ХОББ.

За надеждната диагноза на ХОББ, освен анамнеза и физикален преглед, е от съществено значение и един несложен белодробен функционален тест – така наречената спирометрия. Белодробна лига Варна консултира, подкрепя и се грижи за пациенти с ХОББ с оглед подобряване на контрола на  заболяването им и ги инструктира при използването на подходящи средства, подпомагащи дишането.

Живейте по-добре с ХОББ
В малка група, заедно с екип от експерти, засегнатите от заболяването разработват оптимално индивидуално решение за по-добро справяне в ежедневния живот с ХОББ.

Сънна апнея – CPAP терапия

Повече от 23% от населението на света съобщава за нарушения на дишането по време на сън, или така наречената обструктивна сънна апнея. Мускулите и меките тъкани в областта на гърлото и гърлото се отпускат по време на сън. Дихателните пътища са силно стеснени, а понякога дори затворени. Това води до спад на кислород в кръвта и паузи по време на дишането, които пречат на добрия нощен сън.

Ефективно лечение на това нарушение е сънят с апарат, подпомагащ дишането или CPAP – машина (апарат подаващ стаен въздух с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища). Устройството CPAP насочва поток въздух към назална маска или маска за лице. Това създава повишено налягане в горните дихателни пътища , което не им позволява да се отпуснат и ги държи отворени по време на сън. Пациентите дишат нормално по време на сън, без хъркане или дихателни паузи. Лечението е безболезнено. Толерира се добре от пациентите и е с изключително добри ефекти върху бодростта, за преодоляване на дневната сънливост и умора и подобряване качеството на живот.

Белодробна лига Варна консултира, съветва и мониторира ефектите от лечението на пациенти с дихателни нарушения по време на сън съвместно със специалисти по белодробни болести и медицина на съня.

Астма – лечение

Астмата е често срещано респираторно заболяване. Засегнати са всяко 10-то дете и всеки 14-ти възрастен. При това заболяване бронхите се стесняват и е трудно да се вдишва и издишва. Симптомите могат да се проявят в задух, чувство на потискане, хрипове или кашлица и задушаване. Астмата често се предизвиква от алергия, възпаление или реакция на дразнители.

Симптомите на астма обаче могат да бъдат предотвратени и лекувани добре с индивидуално оптимизирана терапия, така че засегнатите да живеят до голяма степен без симптоматика, при оптимално използване на инхалационна терапия. Белодробна лига Варна съветва и подкрепя засегнатите при намиране на правилната форма на лечение.

Извънболнична белодробна рехабилитация
Индивидуално обучение за хора с белодробни заболявания

Амбулаторната белодробна рехабилитация е индивидуална тренировка на белите дробове за хора с белодробни заболявания, които искат да подобрят качеството си на живот.

Терапията е подходяща за пациенти с ХОББ, бронхиална астма, хроничен бронхит, емфизем, белодробна фиброза или след операция на белия дроб. Редовните тренировки подобряват издръжливостта и гъвкавостта. Участниците изграждат мускулна сила и учат дихателни техники. На лице са доказателства, че белодробната рехабилитация подобрява физическата издържливост, преживяемостта и качеството на живот.

Преустановяване на тютюнопушенето

Искате ли да се откажете от пушенето? Белодробна лига Варна ще Ви помогне!

Разбира се, пътят към отказването може да бъде дълъг и тежък, пълен с възходи и падения, защото както физическата, така и психологическата зависимост трябва да бъдат преодолени, докато напълно спрете да пушите. Но не се притеснявайте, Белодробна лига Варна ще ви подкрепи по пътя ви със съвети и действия.


RGS-bg.com