Най-ефикасните маски за лице:

маски

N95, хирургичните, полипропиленовите и ръчно изработените памучни маски за лице изглеждат ефикасни за блокиране на дихателни капчици, докато банданите и поларите изглежда предлагат по-ниска защита, според проучване в Science Advances. Изследователите са тествали ефикасността на 14 различни вида маски, както следва: Мъж, носещ всяка маска, многократно произнася думите „Останете здрави, хора“ към лазерен лъч в тъмна кутия.

Капчици, преминали през лазерно разсеяна светлина, която е записана с камера на мобилен телефон, и компютърна програма след това преброява капчиците във видеото. За контрола говорителят е направил същото, без да носи маска. N95 маските са били най-ефективни, последвани от хирургически маски, след това полипропиленови маски и ръчно изработени памучни покрития за лице. Другите маски са били по-малко ефективни. По-конкретно, маншети за врата изглежда диспергират по-големи дихателни капчици в множество по-малки. От това изследователите заключват: „Като се има предвид, че по-малките частици се пренасят във въздуха по-дълго от големите капчици … използването на такава маска може да е контрапродуктивно.“

Emma P. Fischer et al, Science Advances 02 Sep 2020: Vol. 6, no. 36, eabd3083
DOI: 10.1126/sciadv.abd3083
CDC, асимптомно предаване и маските: Над 50% от трансмисиите на COVID-19 може да са резултат от пресимптомно или асимптомно разпространение, казва CDC в актуализиран научен брифинг, който подкрепя използването на маски за лицето. Агенцията отбелязва: „Ползата от превенцията чрез използване на маските за лице се получава от комбинацията от контрол на източника и лична защита за носителя на маската. Връзката между контрола на източника и личната защита вероятно е допълваща и вероятно синергична, така че индивидуалната полза се увеличава с увеличаване на използване на маските в общността . “ CDC цитира също данни, които показват, че увеличаването на универсалното използване на маските с 15% може да предотврати „затварянето“и да намали загубите с до 1 трилион долара. В същото време агенцията публикува статия на MMWR, която показва, че в Канзас, в областите със задължително носене на маски публично, са имали 6% намаление на заболеваемостта от COVID-19, докато областите без задължително носене на маски са имали 100% увеличение.
MMWR / November 27, 2020 / Vol. 69 / No. 47 US Department of Health and Human Services/Centers for Disease Control and Prevention

Колко живота биха могли да бъдат спасени от носенето на маска?
Anthony L. Komaroff, доктор по медицина, прави преглед на прогностичните модели от екипа на IHME COVID-19. Nat Med 2020 Oct 23
Моделът предполага, че универсалното носене на маска може да спаси над 100 000 американски живота през следващите 4 месеца.

Носенето на маски стана политически поляризиращо: Някои хора го смятат за глупаво ограничение на свободата си. Проучванията показват, че използването на маски намалява предаването на респираторни вируси, включително SARS-CoV-2, с около 40%. В САЩ само около 50% от хората носят маски публично през ноември 2020 г. В страни с много по-висок процент на използване на маски – като Южна Корея и Нова Зеландия – са постигнати трайни намаления в случаите на COVID-19 и икономиките им се възстановяват.

Институтът за здравни метрики и оценка (IHME) в Сиатъл е събрал данни от всички щати от началото на пандемията. Техните модели изчисляват, че универсалната употреба на маски (дефинирана като 95% използване на маска на обществени места) може да спаси 130 000 живота между 22 септември 2020 г. и 28 февруари 2021 г.

КОМЕНТАР
Моделирането на заболяванията понякога се омаловажава като „просто модел, а не реалност“. Това със сигурност е вярно, но бъдещата реалност може да бъде оценена само от модели. Прогнозите на IHME за бъдещето на тази пандемия се използват широко от оперативната група COVID-19 на правителството на САЩ и се оказаха доста точни. По този начин изчисленията на IHME, че 130 000 живота могат да бъдат спасени в САЩ само през следващите 4 месеца чрез универсално носене на маски, трябва да се вземат на сериозно – и това вероятно би спомогнало за запазване на икономиката отворена.

Превод Марианна Любомирова


RGS-bg.com