Какво научихме след 1 година от началото на пандемията с коронавируса

Март 2020: Няма нужда от паника. Грипът е по-лош

Март 2021: По-лош е от грипа

Тъй като коронавирусът и сезонният грип са респираторни вируси със сходни симптоми, много експерти в началото на пандемията сравняваха двете. Сега знаем, че коронавирусът е значително по-заразен от грипа, казва д-р Стен Вермунд, инфекциозен епидемиолог и декан на Йейлското училище за обществено здраве.

Изследвания показват, че човек със сезонен грип заразява средно 1,28 души, докато човек с COVID-19 заразява двама до трима.

Освен че е по-заразен, коронавирусът е и по-смъртоносен от грипа. Изследване, публикувано на 10 февруари 2021 г. в Canadian Medical Association Journal, установява, че рискът от смърт от COVID-19 е повече от три пъти по-висок от сезонен грип.

Март 2020: Не смятаме, че вирусът остава дълго във въздуха

Март 2021: Проверете нивата на CO2 и проветрете, защото този вирус определено остава във въздуха

В началото на пандемията повечето медицински експерти смятаха, че коронавирусът се разпространява чрез големи дихателни капчици, които пътуват само на кратко разстояние във въздуха или чрез предмети, докоснати от заразен човек. Казаха ни да си мием ръцете често и да дезинфекцираме повърхности.

Но докато пандемията продължаваше, „научихме много за това колко е важен въздухът за разпространението на тази болест”.

Появиха се проучвания, които показват, че вирусът е в малки частици във въздуха. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че по-малките вирусни капчици и частици „могат да останат суспендирани в продължение на много минути до часове и да пътуват далеч от източника на въздушни потоци“. Въздушното предаване е особено вероятно в затворени помещения с лоша вентилация и когато заразените лица викат, пеят или тренират, казва CDC.

Март 2020: Маските не са необходими

Март 2021: Помислете за носене на две

През юли над 200 учени подписаха отворено писмо до СЗО, призоваващо организацията да „признае потенциала за разпространение във въздуха“.

В резултат на това през юли СЗО преразгледа своите препоръки за предаване на коронавируса, като заяви, че вирусът може да остане в закрити, претъпкани и недостатъчно вентилирани пространства като ресторанти, фитнес зали, нощни клубове и други.

Експертите се съгласиха, че най-добрият начин да се спре разпространението на вируса е да се тестват, проследят и изолират заразените хора.

Това разбиране помогна здравните препоръки да се фокусират върху носенето на маски и социалното дистанциране. Маските са важна част от поддържането на ниски нива на инфекциите и позволяват на бизнеса да остане „отворен “

Март 2020: Безсимптомното разпространение е рядко

Март 2021: 40% от новите случаи идват от хора без симптоми

Обикновено можем да забавим разпространението на вирусната инфекция, като изолираме хората, веднага щом проявят симптоми. Но това не работи за коронавируса, защото заразените хора могат да го разпространят, дори когато нямат симптоми. Изследователите казват, че това е било едно от най-неочакваните и плашещи неща, които са научили за коронавируса.

Преглед, публикуван през септември 2020 г. в Annals of Internal Medicine изчислява, че 40% до 45% от коронавирусните инфекции могат се предизвикват от безсимптомни носители. При SARS-1 хората, които предават инфекцията, обикновено са симптоматични.

Изследване, публикувано на 7 януари 2021 г. в JAMA Network Open, изчислява, че около 59% от цялото предаване е причинено от хора, които все още не са развили симптоми или са асимптоматични/ които никога не развиват симптоми/. Ето защо предпазните мерки като скринингови програми и температурни проверки не са достатъчни, за да предотвратят разпространението му.

Март 2020: Не смятаме, че вирусът е заплаха за младите хора

Март 2021: За съжаление е.

През лятото на 2020 възрастните под 30 години представляват повече от 20% от всички случаи на COVID в САЩ, според CDC. Повече от 12 000 американци на възраст под 45 години са починали от COVID-19.

Март 2020: COVID-19 е респираторно заболяване

Март 2021 COVID-19 е нещо повече от респираторно заболяване

Първоначално лекарите смятаха, че COVID-19 е заболяване, което причинява инфекция на дихателните пътища, може би с усложнения. Но скоро осъзнаха, че вирусът причинява увреждане и на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдовата система и дори мозъка. Сега много експерти смятат, че вирусът вероятно е съдова болест, а не респираторна. Ако вирусът заразява кръвоносните съдове и циркулира през тялото, това може да обясни способността му да причинява толкова много различни симптоми. Това може също да обясни защо самото високо кръвно налягане излага хората на значително по-висок риск – друга необичайна характеристика на COVID-19

Уear of COVID: Everything We Thought We Knew Was Wrong – Medscape – Mar 11, 2021.

https://www.medscape.com/viewarticle/947316

Още полезна информация: https://belodrobnaligavarna.com/category/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%be/


RGS-bg.com