Визуално ръководство за маските за лице: какво работи и какво не

Визуално ръководство за маските за лице: какво работи и какво не 

John Watson | September 17, 2020 |

Антимаски


Нека започнем с това, което несъмнено е най-лошият възможен вариант- покрития за  лице, направени от мрежи, порести материи,  дантела и други, възприети от противниците на маските.
По-скоро като провокация, отколкото като защитна мярка, тези маски са предназначени да бъдат изявление на неподчинение – носещият се съобразява с правилата, като същевременно ги нарушава.
Симулациите показват, че ефективните покрития за лице, носени от поне 80% от населението, биха ограничили пандемията по-значително от строгото „затваряне“.
Директорът Robert Redfield на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заяви, че случаите на COVID -19 ще бъдат контролирани след 4-8 седмици, ако всеки носи маска.

Маншети за врата

Те са изработени от силно дишаща, еластична материя и се носят около врата, носа и устата. В началото на август изследователи от университета Дюк, провеждащи оптичен тест за различни видове маски, съобщиха, че маншетите за врата могат да увеличат предаването на вируса чрез дисперсия на големи капчици в по-голям брой ,но по-малки капчици, които могат да останат във въздуха по-дълго време. Изследването е критикувано, че е прекалено опростено, като включва само един субект, носещ полиестерен маншет за врата.
 Друга симулация, проведена при кашлица, показва, че маншетите за врата са ефективни при задържане на изхвърляните капчици, а по-скорошни изследвания показват, че дублиращ слой на маншета блокира > 90% от всички измерени частици. Трудно ще се промени схващането , че използването на маншети за врата е по-лошо от не носенето на маска.

Кърпи (Бандани)

Същото проучване на университета Дюк има  обезкуражаващи новини за тези, които предпочитат банданите като заместители на маските. Банданите са ефективни при намаляване на капчиците незначително, втория най-лош резултат от 14 тествани маски. Банданите обаче са по-добри от нищо и способността им да блокират натоварените с вируси капчици могат да бъдат подобрена при правилно поставяне.

Маски с клапани за издишване или отвори

За разлика от маските, носени главно, за да се предотврати разпространението на болестта от носителя, маските с клапани за издишване или отвори са предназначени да предпазват само потребителя. Тези маски често се използват от промишлени работници, които дишат филтриран въздух през външната част на тъканта на маската и издишват през клапана, свеждайки до минимум излагането си на химикали, частици и други неблагоприятни елементи.
Характеристиката на тези маски, която позволява на потребителя да издишва директно, ги прави неефективни, като се има предвид, че през клапите или вентилационните отвори могат да изхвърлят вирусни капчици, които да предадат на околните. През август CDC издаде предупреждение срещу употребата им и оттогава са  забранени от въздушни превозвачи, болници (като клиниката Mayo) и големи американски градове

Маски от плат

Маска за лице от плат, домашна или закупена, се превърна в характерен образ на пандемията. Смята се, че SARS-CoV-2 живее на плат до 2 дни, но може лесно да бъде убит чрез стандартни методи за дезинфекция. Възможността за изпиране и повторна употреба на маски от плат е основни предимство, което може да компенсира неблагоприятните екологични ефекти на маските за еднократна употреба. Уникалните маски от плат също могат да бъдат форма на личен израз, който насърчава тяхното приемане.
Ефективността на маските от плат е по-малко ясна. Въпреки че са удобни, лесното дишане  отрицателно корелира със способността им да блокират трансмисията на капчици. Маските от плат предлагат умерена ефикасност при предотвратяване на разпространението на частици с  размер еднакъв или по-малък от този на SARS-CoV-2

Подобряване на ефикасността на маските от плат

Ефикасността на маската се увеличава с повече слоеве плат. Въпреки че един слой може да намали капчиците, отделяни по време на говорене, два слоя са необходими, за да възпрепятстват тези, произведени при кашлица и кихане. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва платнените маски да имат три слоя за ефективно отделяне на устата от външната среда, дизайн, който е показал, че блокира капките до степен, подобна на тази на хирургическите маски. Подобряването на прилепването на маска от плат чрез добавяне на силиконов кант, също може да подобри способността й да филтрира частиците.
Изследователите са изчислили качеството на филтриране на различни материали за маски от плат. Претегляйки ефективността на филтриране и дишането, са стигнали до заключението, че маска от нетъкан полимер полипропилен предлага най-високо качество на филтрирането. СЗО предоставя полезен преглед на ефикасността и дишането на немедицински материали за маски. Допълнителни данни показват, че ефективността на филтриране може да бъде повишена чрез използване на хибридни тъкани и памук с по-плътна плетка.

Хирургически маски


Хирургическите маски за еднократна употреба са съставени от нетъкан, многослоен плат. Те са плоски или нагънати на външен вид и се закрепят с връзки, които обикалят ухото, главата или и двете. Хирургическите маски трябва да преминат стандартизирани тестове, за да се гарантира, че те предлагат адекватна филтрация, дишане и защита срещу проникване на течности и запалимост. Като се има предвид разпространението на евтини маски, помислете за тези съвети за разграничаване от фалшиви маски. Хирургическите маски са в пъти по-ефективни от домашните маски за блокиране на предаването на микроорганизми по време на кашлица
Хирургическите маски ефективно свеждат до минимум въздушната трансмисия на коронавируси, грипни вируси и риновируси, въпреки че SARS-CoV-2 не е тестван. Стандартната хирургическа маска намаля риска от инфекция с COVID-19 с около 65% . Колкото по-подходяща е формата, толкова по-добре. Трябва да се внимава по време на отстраняването и изхвърлянето на тези маски. Установяват се заразни вирусни частици по външнатата страна на  хирургическите маски

Еластомерни респиратори

Тези плътно прилепнали респиратори за многократна употреба пречистват въздуха чрез сменяеми филтри, достигайки ниво на филтрация еквивалентна на N95 маски. Целите  еластомерни респиратори покриват и очите, предлагайки допълнителна защита. С дефицита на N95 маски, CDC издава насоки, препоръчващи използването им като заместител на N95. Освен това многократно използван еластомерен респиратор може да замести стотици до хиляди N95 маски за еднократна употреба.
Тези респиратори имат ограничения като времето, необходимо за почистване и дезинфекция, както и физичния и психологичния дискомфорт, причинен от тяхното носене. Все още не са одобрени от FDA за водорезистентност. Модели с клапи за издишване не трябва да се използват, предвид риска от вирусно предаване.

Филтриращи лицеви респиратори

Най-ефективната опция за маска за медицински персонал е филтриращият респиратор, по-известен като N95, N97, N99, N100 маски, обозначението на номера се отнася до процента частици, които маските могат да филтрират (N95 маски филтрират 95% или повече) За разлика от хирургическите маски, тези маски филтрират по-малки от 0,075 микрометра твърди частици. N95 маските са тествани и сертифицирани от Националния институт за безопасност и здраве при работа. Те се предлагат в различни размери и при употреба да с е подбере правилния размер за осигуряване на ефикасност.
Въпреки че проучване от 2019 г. не открива значителна разлика между хирургичните и N95 маски в намаляването на процента на лабораторно потвърден грип сред медицинския персонал, други проучвания показват, че маските N95 са по-добри по отношение на намаляването на експозицията на аерозол и вирусното предаване. Предвид недостига на маски и повишаване на цените  успокояващо е, че маските N95 запазват филтрационната си ефикасност дори след изтичане на срока на годност, след стерилизация с етилен оксид и хидроген пероксид.

Други респиратори

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши закупуването на вносни маски, за да помогне за задоволяване на търсенето Те по същество функционират по същия начин като маските N95, но имат различни наименования на продукти, поради одобрението им по съпоставими стандарти в съответните им страни (например общодостъпната маска KN95 от Китай). FDA предоставя пълен списък на одобрените внесени респиратори, а CDC предлага съвети относно тяхната покупка, включително как да се идентифицират предупредителните знаци, че маската не работи, както се рекламира.

Щитове за лице

Тъй като е възможно зараза с  COVID 19 през лигавиците на окото, лицевите щитове осигуряват превъзходна защита срещу  пръскане на дихателни секрети за медицински персонал при определени проседури. Неотдавнашно проучване показа, че степента на инфекция с COVID19 е спаднала от 19% на 0%, когато на медицински персонал са били дадени маски от полиетилен терефталат (дебелина 250 микрометра) в допълнение към трислойни хирургически маски и други лични предпазни средства. CDC не препоръчва използването на шлемове за лице като заместител на маските за лице, тъй като понастоящем не е ясно дали те намаляват разпространението на вируси, но тяхната стойност е очевидна като допълнително оборудване. CDC препоръчва като минимум щитовете за лице да бъдат с качулка, да се покриват лицето странично и да достигат под брадичката. Щитовете за многократна употреба трябва да се почистват и дезинфекцират преди всяко използване.

Прозрачни маски

Покриването на устата и носа може да има драматично въздействие върху общественото здраве, има значим недостатък. Блокирането на устата създава неудобства за глухите или хората с увреден слух, които разчитат на четене по устни, и може да попречи на езиковото развитие на бебета и малки деца. Известна надежда предлагат скоро разрешените от FDA напълно прозрачни маски за лице с характеристики еквивалентни на хирургическите маски. Тяхното разработване започва преди 3 години, след като cъ-основателят на компанията (който е глух) изпитва значителни трудности при разбирането на хирург с маска по време на процедура.

Носете ги правилно

Ефективността на маската за лице зависи от правилното й носене. Полезни ръководства за правилното използване на маски са на разположение от CDC, СЗО и частни институции като John Hopkins Medicine. Често срещани грешки са: носене на маската по такъв начин, че тя да не покрива напълно устата и носа; да се оставя пролуки отстрани.
Маската се хваща само за връзките, почистват се ръцете, преди слагането и след свалянето. Други са предложили съвети за тестване качеството на маските, като например да я държите на светлината (колкото по-малко е прозрачна, толкова по-добре) и да се опитате да духнете свещ, когато я носите (това не би трябвало да е възможно с висококачествена маска).

Бъдещи маски

Пандемията породи креативност. LG наскоро предложи лека, презареждаща се, пречистваща въздуха маска, която трябва да достигне до пазарите до края на годината. Дизайнерът Оливър Перета представи версия, която използва електрически ток за стерилизация на повърхността на маската. А за тези, които са по-загрижени за комуникацията, отколкото за замърсяването, LED маските позволяват на потребителя да показва персонализирани съобщения. Въпреки че тепърва ще бъдат тествани, подобни модерни решения вероятно ще се предлагат на високи цени.

Превод Марианна Любомирова


RGS-bg.com