Глобалната смъртност на COVID-19 надхвърли 4 милиона

„Цифрите може да не показват цялата история, но въпреки това са впечатляващи в световен мащаб“, казва Дженифър Нуцо, епидемиолог от Училището за обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг, пред The ​​New York Times.

Темпът на смъртните случаи от COVID-19 се е увеличил с течение на времето. Първоначалните 1 милион смъртни случаи са регистрирани за 9 месеца, съобщава „The New York Times“. След това броят на загиналите достига 2 милиона за 3,5 месеца, последван от 3 милиона за 3 месеца и 4 милиона за 2,5 месеца. Броят на ежедневните смъртни случаи е намалял през последните седмици.

Понастоящем Delta вариантът е доминиращият щам в Германия, USA и доведе до скок на новите случаи във Франция и Великобритания.

Повече от две дузини държави имат „криви на епидемия, които в момента са почти вертикални“, заяви Мария Ван Керхове, технически ръководител на COVID-19 за СЗО по време на пресконференция.

„Вирусът ни показва в момента, че процъфтява“, каза тя.

Източници:

USA Today: „Global death toll surpasses 4 million; delta variant dominant strain in the US.“

The New York Times: „The world’s known Covid death toll passes four million.“

Johns Hopkins University: „COVID-19 Dashboard.“

WHO: „Media briefing on COVID-19, July 7, 2021.“

„Защо Delta вариантът притеснява лекарите“

Delta вариантът за първи път е идентифициран в Индия.

Само за няколко месеца той се разпространи по целия свят.

Изследвания от Обединеното кралство показват, че Delta вариантът е силно заразен. С около 60% по-лесно се предава от човек на човек, отколкото версията Alpha (или B.1.1.7, която беше идентифицирана за първи път в Обединеното кралство).

Докато един заразен човек може да е разпространил по-стари версии на вируса на двама или трима други, математикът и епидемиологът, д-р Адам Кучарски, доцент в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, смята, че това число – наречено основно репродуктивно число – може да е около шест за Delta, което означава, че средно всеки заразен човек разпространява вируса на шест други.

„Вариантът Delta е най-приспособения от тези вируси“, според Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за спешни случаи в здравеопазването на Световната здравна организация, на неотдавнашен брифинг за пресата.

Ранните данни сочат, че може да причини по-тежко заболяване при хора, които не са ваксинирани.

В проучване, публикувано преди проверка, Tuite и нейният съавтор, д-р Дейвид Фисман, са прегледали здравните резултати на повече от 200 000 души, с положителни тестове за SARS-CoV-2 в Онтарио между февруари и юни 2021 г. От февруари Онтарио започва скрининг на всички положителни тестове за COVID за мутации.

В сравнение с версиите на корона вируса, циркулирали през 2020 г., наличието на алфа, бета или гама вариант умерено увеличава шансовете заразеното лице да се разболее сериозно от COVID. Делта вариантът повишава риска за хоспитализация или смърт с 50% в сравнение с по-старите варианти, независимо от ваксинационния статус.

Новите доказателства от Англия и Шотландия, анализирани от Public Health England, също показват повишен риск за хоспитализация с Delta. Експертите предупреждават, че картината може да се промени с течение на времето, тъй като се събират повече доказателства.

„Какво причинява това? Още не се знае“

Вариантите на Delta (всъщност има повече от един в едно и също вирусно семейство) имат около 15 различни мутации в сравнение с оригиналния вирус. Две от тях, L452R и E484Q, са мутации на белтък, който вероятно помага на вируса да избяга от антителата, които създаваме, за да се борим с него.

И друга мутация в Delta също привлича вниманието на изследователите – P681R. Изглежда, че тази мутация засилва „пъргавостта“ на частите на вируса, които се прикачват към нашите клетки, каза д-р Александър Гренингер, помощник-директор на Клиничната лаборатория по вирусология на UW Medicine към Университета във Вашингтон в Сиатъл.

Друга теория е, че P681R може да повиши способността на вируса да слива клетките заедно в групи, които имат няколко различни ядра. Тези групи от слети клетки се наричат ​​синцитий.

„Така се превръща в голяма фабрика за производство на вируси“, казва д-р Камран Кадхода, медицински директор по имунопатология в клиниката в Кливланд в Охайо.

Тази възможност не е уникална за Delta варианта или дори за новия коронавирус. И други вируси водят до образуване на синцитий, но синцитият, който Delta създава, е по-голям.

Учените не са сигурни какво точно означават тези свръхразмерни синцитии, но имат някои теории. Те могат да помогнат на вируса да се копира по-бързо, така че вирусният товар на човек се натрупва много по-бързо, увеличавайки способността на вируса да се предава от човек на човек.

И едно ново проучване от Китай подкрепя тази идея.

Изследователите сравняват характеристиките на случаите на Delta с тези на хората, заразени през 2020 г. с предишни версии на вируса.

Това проучване установява, че за хората, заразени с COVID-19 през 2020 г. са били необходими средно 6 дни за позитиване на тестовете, докато при Delta варианта са около 4 дни.

Положителните лица са имали над 1000 пъти повече вирусен товар, което предполага, че вариантът Delta има по-висока скорост на репликация.

Ако хората отделят 1000 пъти повече вирус, е много по-вероятно, че близките контакти ще бъдат изложени на достатъчно количество от вируса, за да се заразят. Предполага се, че Delta вариантът се отделя по-рано в хода на инфекцията, което може да обясни по-бързото разпространение.

Способността на Delta варианта да образува синцитий може да има и две други важни последици – да помогне на вируса да се скрие от имунната ни система и да направи вируса по-вреден за тялото.

Обикновено, когато вирусът инфектира клетка, той уврежда механизма за производство на протеини в клетката, за да се произвеждат повече негови. Когато клетката умре, тези нови копия се освобождават в плазмата извън клетката, където могат да се носят и да заразяват нови клетки. В това извънклетъчно пространство вирусът също може да бъде атакуван от неутрализиращите антитела, които нашата имунна система създава, за да се пребори с него.

Антителата не проникват вътре в клетката. Ако тези вируси преминават от една клетка в друга, като просто се сливат помежду си, антителата стават по-малко ефективни.

Последните проучвания показват, че Delta също е в състояние по-ефективно да избяга от антителата, получени в отговор на ваксинацията в сравнение с щама Alpha или B.1.1.7. Ефектът е по-изразен при възрастни, които са склонни на по-слаб отговор на ваксините като цяло.

Това избягване е особено проблематично за хора, които са само частично ваксинирани. Данните от Обединеното кралство показват, че еднократна доза ваксина е около 31% ефективна за предотвратяване на заболяване с Delta и 75% за предотвратяване на хоспитализация.

След две дози ваксините все още са високоефективни, достигайки 80% защита срещу заболяване и 94% за хоспитализация.

И накрая, способността на вируса да образува синцитий може да предизвика по-големи поражения в тъканите и органите на тялото, особено в белите дробове, тъй като белите дробове са с много деликатни тъкани. Техните малки въздушни торбички – алвеолите – са с дебелина само от една клетка, за да обменят кислород в кръвта.

Всяко увреждане може сериозно да повлияе на кислородния обмен и нормалните функции на белодробната тъкан.

Учените казват, че това, което вече знаем за Delta варианта, прави ваксинацията по-важна от всякога.

Източници:

Medscape Medical News, ‘Dealing With a Different Beast’: Why Delta Has Doctors Worried, Brenda Goodman, MA July 20, 2021

https://www.medscape.com/viewarticle/955116

Още полезна информация: https://belodrobnaligavarna.com/category/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%be/


RGS-bg.com